top of page

TIPS 

De fast-fashion industrie is één van de meest vervuilende industrieën op onze aarde. Bovendien zijn er veel mensen die onder slechte omstandigheden moeten werken in de fabrieken. Als consument hebben wij hierbij de touwtjes in handen. In ons eentje zijn we vrij machteloos maar samen kunnen wij deze industrie veranderen! Dit betekent dat wij, als consument, wel degelijk het verschil kunnen maken, en hiervoor hebben wij vijf tips voor jullie.

 

1. Koop minder Koop alleen wat je écht leuk vindt en wat je ook daadwerkelijk nodig hebt. Wees je bewust van wat je wel en niet koopt, en vooral ook waarom. Uit onderzoek blijkt dat je maar 20% van de kleren in je kast 80% van de tijd draagt. Dit betekent niet alleen dat er veel kleren in je kast hangen die je niet draagt, maar ook dat je minder kleding nodig hebt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat veel kleren voor meer stress zorgen, het is dus ook voor jezelf fijner om minder te kopen.

2. Shop slim Het is ook belangrijk om slim te shoppen en je niet te laten verleiden door lage prijzen. Stel jezelf bij het kopen van een kledingstuk een aantal vragen: Is de kwaliteit goed? Is het tijdloos? Is het goed te combineren? Is het, het echt waard? Als jouw antwoord op deze vragen ja is, kun je het item kopen. Koop alleen wat je echt graag draagt, daar zal je uiteindelijk ook gelukkiger van worden.

3. Winkel eerlijk Een andere tip is om eerlijk te winkelen, je kunt duurzame kleding kopen of kleding die gelabeld is als Fair Trade. Daarnaast kun je ook shoppen bij een duurzame winkel. De kleding is hier vaak wel duurder, maar door hier geld uit te geven, investeer je in het duurzame merk. De klant is koning, dus door te laten zien dat er vraag is naar duurzame kleding, zullen ook andere merken duurzamer gaan produceren. Als je niet zo veel geld uit wil geven, maar toch eerlijk wil winkelen, kun je kleding kopen bij een tweedehandswinkel. Dit is goedkoper, maar je draagt toch bij aan het verduurzamen van de fast-fashion industrie doordat je de kleding een tweede leven geeft. Het geeft je daarnaast ook het gevoel dat je iets ‘nieuws’ hebt gekocht.

 

4. Ruil en deel Zoals besproken bij tip 1, zijn er veel kleren in je kast die je niet of nauwelijks draagt. Door jouw oude kleding weg te geven aan bijvoorbeeld vrienden, geef je de kleding een nieuw leven. Tegelijkertijd maak je jouw vrienden blij met een nieuw item. Het is een win-win situatie. En onthoud hierbij: Sharing is caring!

5. Was beter De laatste tip is dat je jouw kleding slimmer moet wassen. Dit betekent dat je kleding minder vaak moet wassen. Uit onderzoek blijkt namelijk wij, als consument, verantwoordelijk zijn voor 39% van de totale emissie van broeikasgassen die tijdens het ‘leven’ van jouw kledingstuk uitgestoten worden. Door minder vaak te wassen kun je dit beperken. Je kunt de kleding eenvoudigweg even buiten hangen, zodat het gelucht wordt. Vaak is het daarna weer prima draagbaar. Indien je jouw kleding wast, was het dan op een lagere temperatuur. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de kleding. Door het op een lagere temperatuur te wassen, zal het minder snel verslijten en kan het item langer doorgedragen worden. Ook is het beter voor het milieu en je kleren om het vervolgens niet in de droger te stoppen, maar het aan een waslijn te hangen. Het allerbelangrijkste is dat je zo min mogelijk strijkt. Als er opnieuw gekeken wordt naar de uitstoot gedurende de productieketen, dan draagt strijken wel met 17% van de totale emissie hieraan bij. Door minder te strijken bespaar je niet alleen energie, het scheelt je ook een hoop tijd!


Door je koopgedrag aan te passen, kun je bijdragen aan het creëren van een duurzamere garderobe, mode-industrie en aarde. De kwaliteit van Fair Trade of duurzame kleding is vaak een stuk beter en de investering zeker waard. Shoppen voor minder geld is ook mogelijk in tweedehandswinkels, dit is zeker al een stap in de goede richting. Onthoud hierbij wel, koop minder en koop alleen wat je écht leuk vindt. Geef kleding die je niet of nauwelijks draagt weg aan vrienden en gooi het in ieder geval niet weg. Wij, als consumenten, kunnen het verschil maken en iets doen tegen de fast-fashion industrie!

bottom of page