top of page

Duurzame merken

In de afgelopen jaren is er over de de fast-fashion industrie en de gevolgen hiervan steeds meer bekend geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen zijn die hier iets tegen willen doen. Zij gaan bijvoorbeeld kleding maken die wél op een eerlijke manier geproduceerd is. Deze merken pakken het op een andere manier aan, maar waar staan zij precies voor en waar moet je als consument op letten?

Doordat het produceren van kleding uit veel verschillende processen bestaat, is het lastig om iets te maken dat 100% duurzaam is. De meeste duurzame merken focussen zich dan ook op één ding. Sommige merken richten zich voornamelijk op het gebruik van duurzame materialen en hopen op deze manier het effect op het milieu te verlagen, terwijl andere merken het juist belangrijk vinden om voor de arbeiders goede werkomstandigheden te creëren.

Veruit het grootste deel van onze kleding wordt op dit moment gemaakt van katoen en polyester. Dit zijn geen van beide duurzame materialen, je kunt hier meer over lezen op de pagina ‘fast-fashion’. Merken die staan voor milieuvriendelijkheid, willen daar dan ook verandering in brengen. Er zijn veel alternatieven, maar de meeste hiervan zijn nog niet erg bekend. Zo bestaat er bio-katoen, dit is biologisch geteeld katoen. Dit is beter dan ‘normaal’ katoen omdat er geen pesticiden gebruikt worden. Daarnaast is genetische manipulatie verboden. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de boeren zelf.

Biologisch katoen is beter dan ‘normaal’ katoen, maar toch niet ideaal. Er wordt tijdens de productie namelijk nog steeds veel water gebruikt. De meest duurzame vorm van katoen is dan ook gerecycled katoen. Hierbij worden bijvoorbeeld oude spijkerbroeken vervezeld. Vervolgens kan hier een draad van geweven worden, zodat hier stof van te maken is. Op deze manier hoeft er geen nieuw katoen geteeld te worden en slinkt de berg textielafval.

Het is daarnaast mogelijk om polyester op een duurzame manier te produceren. Polyester is een vorm van plastic, en dit kan dus ook gemaakt worden van plasticafval, bijvoorbeeld PET-flessen. Op deze manier wordt er geen aardolie, wat een eindige grondstof is, verbruikt. Dit kan echter nog steeds plastic vezels afstaan tijdens wasbeurten, waardoor het bijdraagt aan de plastic soep, de opeenhoping van microplastics in zee.

Naast biologisch en gerecycled katoen zijn er ook nieuwe, duurzame materialen, in opkomst. Uit bijvoorbeeld hennep, kan garen gemaakt worden. Dit groeit niet alleen snel, maar er zijn ook geen pesticiden en kunstmest voor nodig. Andere stoffen die steeds populairder worden zijn Lyocell (of Tencell) en Monocell. Lyocell wordt gemaakt van hout uit duurzame bossen, meestal van eucalyptus, en Monocell van bamboe. Beide worden gemaakt in een gesloten systeem wat betekent dat er geen grondstoffen verloren gaan. Bamboe groeit snel en heeft weinig water nodig, waardoor het als vrij duurzaam beschouwd wordt. In tegenstelling tot eucalyptus, is het echter een stugge plant waardoor er veel chemicaliën nodig zijn om er een zachte stof van te maken.

Er zijn daarnaast ook veel merken die zich bezighouden met de manier waarop kleding geproduceerd wordt. Zij vinden het voornamelijk belangrijk dat alle arbeiders een eerlijk betaald worden voor hun werk en dat de werkomstandigheden goed zijn. Sommige merken kiezen er daarom voor om kleding dichter bij huis te laten produceren. Dit is duurder, maar zo weet het merk wel zeker dat het op een eerlijke manier gemaakt is. Bovendien hoeft het product niet over een lange afstand getransporteerd te worden. Dit heeft weer een positiever effect op het milieu.

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat dit de beste productiemanier is. Door kleding dichterbij te laten maken, worden arbeiders uit de lagelonenlanden niet geholpen. Om deze reden zijn er ook merken die ervoor kiezen om hun kleding wel in deze landen te produceren maar dan op een ‘goede’ manier. Dit houdt in dat de werknemers hier een loon krijgen waar ze goed van kunnen leven. Daarnaast werken zij minder lange dagen in de kledingfabrieken.

In totaal zijn er veel duurzame merken met allemaal een andere visie. De één staat voor goede werkomstandigheden, terwijl de ander de impact op het milieu probeert te verkleinen. Er is daardoor ook niet één keurmerk voor duurzame kleding, dit maakt het lastiger om in te schatten of iets op een goede manier is geproduceerd. Hier kun je alle keurmerken, die er op het gebied van kleding zijn, vinden. Ook kun je op de pagina ‘duurzame merken’ een aantal merken vinden en lezen wat hun visie is. Onthoud dat het niet perfect hoeft te zijn, bijna niks is voor 100% duurzaam. Bedenk wel dat elke duurzame keuze die je maakt, weer een stapje is in de goede richting. Alle kleine beetjes helpen!

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page